|
Gemilerde Yangın Söndürme Sistemleri
Ömer AYDIN En modern teknolojilerle de donatılsalar, tüm önlemlerin alındığından emin de olunsa, yine de tüm gemiler yangın tehdidi altında bulunmaktan kaçınamazlar. Bir çok gemi bu nedenle yanmış, can ve mal kayıpları yaşanmış, yaşanmaya da devam edilmektedir. Edinilen kötü tecrübelerden, yangınla mücadelede daha etkin sonuçlara ulaşılabilecek yöntemler de bir yandan geliştirilmiştir.
YANGIN NEDİR ?
YANGIN TİPLERİ Bu yangınların söndürülmesi sırasında hepsinde kuru kimyevi toz, karbondioksit kullanılabilir. Elektrik yangınları ve gaz yangınları hariç, köpük de uygulanabilir.
YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ
YANGIN POMPASI VE DEVRESİ
CO2 – KARBONDİOKSİT YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMİ
CO2 Tüpleri, müdahale bölgesinin büyüklüğüne göre hesaplanarak belirlenip, güverte hizasında, yaşam mahallinden izole , emniyetli bir odada muhafaza edilmektedir. Tüplerin çıkışları bir manifold ile birleştirilerek, müdahale bölgesine borular vasıtası ile ulaştırılır. Makine dairesi ya da ambarlarda, seçilen bölgeler için homojen dağılımla, boru uçlarına püskürtme başlıkları ( Nozzle ) yerleştirilerek uygulama elde edilir. CO2 Tüleri 2 grup olabilir ve 2 müdahale imkanı sağlanabilir. Meydana gelen kapalı alan yangınına ( Genelde makine dairesi ) elle müdahelede başarısız olunduğunda, oraya karbondioksit göndermek son çaredir. Bu işlemden önce, o bölgede hiç insan kalmadığından emin olunması gerekmektedir. Gemilerde genel alarm sistemlerinin bir özelliği de CO2 kodlu çıkış sesi üretmeleri ve bu durumda çalıştırılmalarıdır. Bunu da emniyete alan standart, CO2 tüplerinin özel bir bölgeden, yangından ve tüplerden uzak, eminetli kapağı, içindeuzaktaki tüplerin seçilen gruplarını pnömatik bir düzenekle devreye alan valflerin bulunduğu bir kutu ile sağlamaktadır. Söz konusu kutunun kapağı açıldığında, genel alarm sistemi tetiklenerek, CO2 alarm kodunu çalmaya başlamakta, bunun ne anlama geldiğini eğitim ve talimlerden bilen personellerin makine dairesini terk etmesi sonrasında işlem gerçekleştirilmektedir. Sistem start edildiğinde, 20 saniyelik gecikme sağlayan özel bir düzeneği vardır. CO2’nun avantajı, neredeyse her türlü yangında kullanılabilmesi ve hızlı sonuç vermesidir. Tüplerin her yıl düzenli aralıklarla yetkili servislerce kontrol ettirilmeleri, ayrıca her hafta da gözle basınç ve doluluk seviyeleri takip edilmelidir.
SPRİNKLER SİSTEMİ - YAĞMURLAMA
Bu sistem geminin yaşam mahalli için tercih edilmektedir. Bir çok kara tesis ve binasında da aynı yöntemle üretilmiş sistemler mevcuttur. Buradaki amaç, yangına bir yağmur bulutu gibi müdahale etmektir. Bölgenin tavanına çekilmiş ve hesaplanarak dağıtılmış basınçlı suyun bulunduğu boru tesisatının uçlarına, özel üretilmiş ve 70 derecede eriyerek açılan püskürtme başlıkları (Sprinkler Nozzle) monte edilmiştir. Yangın sonucu oluşan sıcaklık, bu başlıkları aktif hale getirerek, devredeki ortalama 2 bar’ lık basınç ile yağmurlama su püskürtülmesini başlatır. Sistemde sürekli basınç sağlayan pompa, depo, valfler gibi komponentler bulunmaktadır. Dizayna göre, suyun gönderilmesi yangın alarm sistemi tarafından da belirlenebilir. Tatlı su ile çalışan sistem, suyun yetersiz olması durumunda, deniz suyu ile desteklenecek şekilde de tasarlanabilmektedir. Avantajları, bölgesel olarak uygulanabilmesi (Sadece yangın bölgesi ), insan sağlığını tehdit etmemesi, çok hızlı müdahale sağlanması olarak düşünülebilir. Elektrik yangınlarında kullanılamaz. Sistemin bakımları ve testleri zor olmadığından, işletilmesi, rutin kontrolleri gemi personeleri tarafından da yapılabilmektedir.
WATER MIST SİSTEMİ – SU SİSİ Son dönemlerde tercih edilen bu yöntem ile en optimum sonuç alınmaktadır. Sistem yapı itibari ile Sprinkler sistemine benzemektedir. Fakat, burada su mikro partiküller boyutundadır (50-100 mikron). Buradaki kritik ve işe yarayan kısım, bu minik su damlacıklarının bir sis oluşturması ve buharlaşarak yangındaki ısı enerjisini büyük oranda emmesidir. Oluşan su sisi, yanıcı maddeleri de nemlendirir, soğutur ve yanıcı özelliklerini maskeler. Bu, yangının yayılmasını engellemede çok etkili bir rol oynar. Aynı zamanda mikro su damlacıkları buhara dönüşürken, oksijeni de absorbe eder, oksijeni uzaklaştırır. Bu, yangın üçgeni denen dengenin de bozulmasını sağlar Water Mist sisteminde suyun bir sis bulutuna dönüşebilmesi için yüksek basınçlı pompalar kullanılır. Oluşturulan basınç 100-200 bar arasındadır. Bu basınçlı su, yangın algılandığında, otomatik vanalar aracılığı ile Water Mist Nozzle’ larına gönderilir. Su buradaki özel başlık vasıtası ile mikro damlacıklar şeklinde püskürtülür, su sisi oluşturulur.
Water Mist bir çok avantajı beraberinde getirmektedir.
• Ekonomiktir, az su harcar.
Dolayısı ile gemiler hem CO2 hem de diğer yangın söndürme seçenekleri ile donatılmışlardır. Yukarıda söz edilen sistemler dışında, köpük ve başka sistemler de uygulama alanlarına göre yer almaktadır. Sistemler korunması planlanan ekipman ve oluşabilecek yangın türlerine göre farklı metotlarla dizayn edilmekte, can ve mal kaybını önlemeyebilmek için sürekli geliştirilmektedir. Makaleyi e-dergiden okumak için lütfen tıklayınız... Bu içeriğe eklenmiş dosyalar: İlginizi çekebilir... Koruma Fonksiyonlu Bir Yangın Pompasının Optimal Bir TasarımıYangından korunma, ulusal ekonomik ve sosyal kalkınmanın önemli bir parçasıdır, sosyalist piyasa ekonomisinin gelişmesinin vazgeçilmez bir garantisidi... Beklenen Proje: Denizcilik ve Lojistik BakanlığıCAPT. SHIPBROKER ATİLLA AKBAŞ
Deniz-Liman-Petrol/Lojistik Yönetim Uzmanı... Gemilerde Kaçak Akım SorunlarıÖmer AYDIN / Control Technic Elektrik Ltd.... |
|||
©2024 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.