Gedik Kaynak üretim ve eğitim yatırımına devam ediyor

28 Temmuz 2010 | SÖYLEŞİ
15. Sayı (Temmuz-Ağustos 2010)

Kaynak sarf malzemesi ve kaynak makinesi üretiminde sektörün en büyük üreticileri arasında yer alan Gedik Kaynak, üretim ve eğitime dönük yeni yatırımlarla büyümesini sürdürüyor. Hendek ilçesindeki 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde ek üretim tesisi için altyapı çalışmalarına başlayan firma, bu yıl ilk öğrencilerini alacak olan Gedik Meslek Yüksek Okulu’nun yanı sıra gelecek yıl bir üniversite açmayı da planlıyor.
Bir aile şirketi olarak 1963 yılında kurulan Gedik Kaynak, bugün Gedik Döküm Vana, Gedik Yatırım, Gedik Vakfı’nı (GEV) bünyesinde bulunduran bir holding durumunda. Gedik Kaynak, 120 çeşit ürünle, yıllık 100 bin ton kaynak sarf malzemesi ve 10 bin adet kaynak makinesi üretimiyle kaynak sektöründe en büyük üreticiler arasında yer alıyor.  Eğitime her zaman önem veren firma, 1994 yılında GEV’i kurdu.



GEV, 2010-2011 Eğitim Öğretim yılında Gedik Meslek Yüksekokulu’nu açıyor.  Okulda Türkiye’de tek olma özelliğine sahip Kaynak Teknolojileri ve Tahribatsız Muayene programlarının yanı sıra Mekatronik, Dış Ticaret ve Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası programları da bulunuyor. Gedik Meslek Yüksekokulu, GEV’in önümüzdeki sene kurmayı planladığı Gedik Üniversitesi için önemli bir adım olacak. Uluslararası Kaynak Enstitüsü’nün (IIW) Türkiye sorumlu üyesi olan GEV, Enstitünün 63. Genel Kurulu’nun ve Uluslararası Konferansı’nın 11-16 Temmuz 2010 tarihinde ilk kez Türkiye’de yapılmasına da olanak sağladı.  Gedik Kaynak gelecek talepleri karşılamak ve ileriye dönük teknolojik yatırımlar yapmak üzere Sakarya’nın Hendek ilçesindeki 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde yer tahsis etti.  Firma, bölgede, toplam 150 bin metrekarelik alanda üretim yapmak üzere altyapı çalışmalarına yöneldi. Gedik Kaynak’ın Pendik Şeyhli köyündeki üretim tesisini gezip, Gedik Kaynak Genel Müdürü Edip Saraçoğlu’ndan bilgi aldık. Saraçoğlu, Gedik Kaynak’ın üretim teknolojisi, ürünleri,  kalite standartları, yatırım ve hedefleri ile Gedik Vakfı’nın çalışmaları hakkında dergimize şu açıklamalarda bulundu.

Eğitim çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
“Gedik olarak 1963 yılında bir aile şirketi olarak kurulduk. Kurucumuz Halil Kaya Gedik, ülkenin ilk kaynak mühendislerinden. Kaynak ve makine mühendisliği eğitimini Almanya’da almış bir kişi.  Kurucumuzun eğitime ve bilgiye verdiği önem kurumumuzun bugünlere gelmesinde büyük rol oynadı. Kurulduğumuz günden bugüne kadar çok ciddi atılımlar içindeyiz. Kaynak sektöründe bugün hem iç piyasada, hem de 70’den fazla ülkeye yaptığımız ihracat dolayısıyla dış piyasada ciddi bir etkinliğimiz var.”
“Yaptığımız teknolojik yatırımların yanında Türk sanayinin kaynak teknolojisi alanında bilgi boşluğunu doldurmak adına eğitimlerimizi GEV çatısı altında yıllardır devam ettiriyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan bir anlaşma doğrultusunda bu eğitimler bedelsiz olarak veriliyor. Ayrıca IIW üyeliğimiz doğrultusunda uluslararası kaynak mühendisliği diploma programları düzenliyoruz.Türkiye’de bugün hiçbir üniversitede 4 yıllık kaynak mühendisliği eğitimi verilmiyor. GEV olarak Türkiye’de ilk defa böyle bir bölümün açılmasını sağlayacağız. 2011 yılında Gedik Üniversitesi’ni açmayı planlıyoruz. Burada kaynak mühendisliği eğitimi de vereceğiz.”


Gedik Kaynak Genel Müdürü Edip Saraçoğlu

“Kaynak sektöründe nitelikli eleman yetiştirmede ciddi bir boşluk var. Üniversite ile sanayi arasında işbirliği kurarak bu boşluğu kapatmaya ciddi katkılar yapma çabasındayız. Diğer taraftan Gedik Holding Onursal Başkanı Halil Kaya Gedik ve Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gedik’in destekleriyle Uluslararası Kaynak Enstitüsü’nün (IIW) Türkiye Yetkili ve Sorumlu Üyesi olduk. IIW, 63. Genel Kurulu’nu ve Uluslararası Konferansı’nı ilk kez ülkemizde yaptı ve bizler de GEV olarak bu etkinliğe ev sahipliği yaptık. Bu etkinlikleri sektörümüzün dünya ile entegre olması yönünde önemli çabalar olarak değerlendirmek gerekir. “

Kaynak teknolojileri verimliliği artırmada nasıl bir gelişim içinde?
“Bugün kaynağın girmediği hiçbir uygulama alanı yok. Kaynak teknolojileri hızla gelişiyor. Kaynağı basit anlamda anlatmak mümkün değil. Çıplak tellerle yapılan kaynak yöntem ve teknolojilerinden, bugün örtülü kaynak elektrotları, gazaltı, tozaltı kaynak telleri, özlü teller ve kaynak makineleri gibi geniş bir ürün yelpazesine ulaşmış durumdayız. Kaynak sektörü bugün örtülü kaynak elektrotlarıyla yoluna devam ederken teknolojik yenilikler ve Ar-Ge çalışmalarıyla yeni çözümler üretmeye başladı. Solid Wire, dediğimiz üzeri bakır kaplı, gazaltı ve tozaltı kaynak telleri kaynak elektrotlarının bir alternatifi olarak işlev görmeye başladı.Ar-Ge çalışmaları sonucunda yine özlü kaynak telleri ortaya çıktı. Bir kaynak elektrotunun boyu 300 ile 450 milimetre ile sınırlıdır. Kaynak yaparken bu sarf malzemesinin bitmesi sonucu elektrotu değiştirmek, kaynak işlemini durdurmak zorundasınız. Otomasyon ve robotik uygulamalarda elektrot değiştirme zorunluluğu, zaman ve işçilik kayıplarına neden olur. Özlü teli, sonsuz elektrot olarak tanımlayabiliriz. Kaynak sırasında bir kaynak pozisyonu söz konusu olduğu zaman belirli bir yere kadar örtülü kaynak yöntemlerini kullanabilirsiniz. Gelinen son noktada özlü teller, klasik kaynak elektrotu ile aynı işlevi yerine getirirken, uygulamada büyük avantajlar sağlıyor. Ürünlerin çeşitlendirilmesi, kullanıcılara kullandıkları malzemelerin özelliklerine uygun kaynak sarf malzemesi seçme imkânı tanıyor. Ürünlere ek olarak hem var olan tesislerimizde hem de Sakarya Hendek 2. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki alanımızda çok daha zengin bir ürün çeşitliliğiyle tüm dünyaya her türlü kaynak malzemesi ve teknik desteği sunacağız.”
“Özlü teller teknolojik gelişmesini tamamladıktan sonra ilk uygulama alanları tersaneler oldu. Tersaneler bugün çok ciddi boyutta özlü tel kullanmaya ve tercih etmeye başladı. Verimlilik, nüfuziyet ve kullanım kolaylığı açısından özlü teller önemli artılar sağlıyor. Gedik Kaynak olarak 2009 yılının başından itibaren özlü tel üretmeye başladık. Yıllık 10 bin ton üretim kapasitesine sahibiz. Teknolojinin gerektirdiği bütün tiplerde rutil, bazik, metal özlü, paslanmaz, sert dolgu ve toz altı özlü tel tiplerinde üretim yapıyoruz. İlerleyen dönemlerde teknolojinin gerektirdiği diğer tiplerde de üretim yapacağız. Ürettiğimiz özlü teller tersaneler dışında diğer sektörlerde de kullanılmaya başlandı.”

Kaynak sarf malzemelerinde kalite standartlarınız neler?
“Metalleri kaynak ederken uygun kaynak sarf malzemesini seçmek gerekir. İşletmenin kullandığı malzemenin mutlaka kaynak sarf malzemeleriyle uyuşması gerekiyor.  Biz uluslararası kaynak normları EN, AWS, ISO standartlarına uygun üretim yapıyoruz. Üretim yaparken kullanım sırasında malzeme uygunluğunu dikkate alıyoruz. Üretimin yanı sıra işletmelerde eğitim verip, uygulamaya yönelik tavsiyeler de veriyoruz. Zaman zaman müşterilerimiz özel kaynak çözümleri de talep ediyor. Ar-Ge çalışmalarımızı yaparak, örtülü elektrotlar, masif teller ve özlü tellerle birlikte tüm özel ürünlerimizle müşterinin isteğine uygun çözümler üretiyoruz. Tüm bunlara ek olarak teknolojik anlamda otomasyona ve robotik uygulamalara yönelik çalışmalarımızı da etkin bir şekilde sürdürüyoruz. Robotik kaynaklı çözümler konusunda Gedik Kaynak olarak hem kaynak uygulama hem de teçhizat olarak komple hizmet sunuyoruz. Bu konuda uzman ekiplerimiz her zaman müşteri istekleri yönünde çözümler üretiyor ve servis hizmeti veriyor.Gedik Kaynak olarak kaynak sarf malzemelerinin yanında bunları kullanabilmek için kaynak makineleri de üretiyoruz. 1986 yılından beri kaynak makineleri üretiminde Türkiye’nin öncü kuruluşlarından biriyiz. Piyasada çok ciddi kullanım alanı bulan kaynak makinelerimizin satış sonrası servis hizmetlerini de veriyoruz.”

Üretim kapasiteniz hakkında bilgi verir misiniz?
“1963 yılında normal örtülü kaynak elektrotları ile sektörde yerimizi aldık. İlerleyen dönem içinde gazaltı ve tozaltı kaynak telleri, özlü teller ve kaynak makine üretimlerini gerçekleştirebilmek için çok ciddi yatırımlar yaptık. 1990 yılından sonra yaptığımız teknolojik ve kapasiteye dönük yatırımlarla bugün kaynak sektöründe Türkiye’de lider durumundayız.”
“Dış piyasada 70’ten fazla ülkeye ihracatımız var.  Örtülü kaynak elektrotlarında 35 bin ton, gazaltı kaynak tellerinde 40 bin ton, tozaltı kaynak tellerinde 10 bin ton, özlü tellerde 10 bin ton, konvansiyonel tip kaynak makinelerinde ise 10 bin adet yıllık üretim kapasitesine sahibiz.  Inverter teknoloji paralelinde kaynak makineleri üretimimiz devam ediyor. En kısa zamanda bu teknolojiye uygun endüstriyel hizmet için daha üstün teknolojili kaynak makinesi ve güç ünitelerimiz de devreye girecek. 100 bin tonluk yıllık üretim kapasitemiz küçümsenmeyecek bir rakam. Ama bundan da önemlisi bu ürünlerde belli bir kaliteyi sürekli yakalamaktır. Kaliteli olmayan üretimin büyük miktarlarda yapılmasının hiçbir önemi yok. Gedik Kaynak olarak hem firma politikamız hem de üstlendiğimiz vizyon ve misyonumuzla hedefimiz her zaman en üst düzeyde kaliteli ürün üretmek ve servis hizmeti vermektir. Bunun yanında da kaynak konusunda sürekli eğitimlerimizle de sektöre desteğimiz bir gelenek haline gelmiştir.”

Gündeminizde yeni yatırımlar ve ürünler var mı?
“Kaliteli ürünlerimizle bu sektörde iddialıyız. Bu iddiamızı sürdürmek için 75 bin metrekare açık, 50 bin metrekare kapalı alanımızda 525 çalışanımızla geniş ürün yelpazesindeki üretimimizi sürdürüyoruz. Gelecek talepleri karşılamak ve ileriye dönük teknolojik yatırımlar yapmak üzere Gedik Holding olarak Sakarya’nın Hendek ilçesindeki 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 300 bin metrekarelik yer aldık. Bu alanın 150 bin metrekaresi Gedik Kaynak A.Ş.’ye ait. 2011 yılından itibaren bölgede altyapı çalışmalarına başlayacağız. Hendek’teki yeni yatırımlarımız hem biz, hem Türkiye için çok önemli. Bu yatırımımız sonucu gerçekleşecek kapasite artışı, bizi dünya ile daha fazla entegre edecek. Yurt içinde en büyük pazar payına sahip bir firma olarak hedefimiz, bir dünya markası olmak. Bu yönde çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz…”
 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

GİSBİR Başkanı Murat Kıran: 'Hedeflerimiz Doğrultusunda Emin Adımlarla Yürüyoruz'

Türkiye'nin en eski sivil toplum örgütlerinden olan GİSBİR'in Başkanı Murat Kıran, 2019 yılını ve 2020 beklentilerini Tersane dergimizin okurl...
26 Şubat 2020

ALDAĞ A.Ş. İcra Kurulu Üyesi Cengiz Hepergil

"Her Alanda Olduğu Gibi Marin Tip Sistemlerde de Başa Oynuyoruz"...
26 Haziran 2019

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Doğalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2024 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.