Oerlikon Kaynak

29 Eylül 2010 | SÖYLEŞİ
16. Sayı (Eylül-Ekim 2010)

Türkiye’nin en büyük kaynak sarf malzemeleri ve kaynak makineleri üreticileri arasında yer alan Oerlikon Kaynak, yeni markası Magmaweld ile ürün yelpazesini genişletip, pazarda gelişimini sürdürüyor.
Oerlikon Kaynak yeni markası Magmaweld ile ürün yelpazesini genişletiyor. Oerlikon ve Magma, yüzlerce çeşit kaynak elektrodu, masif tel, özlü tel ve toz gibi kaynak tüketim malzemelerinin yanı sıra, örtülü elektrod kaynak makineleri, MIG/MAG ve TIG kaynak makinelerini de seri olarak üretiyor. 2001 yılından sonra gemi inşa talebine paralel olarak, özlü tel ihtiyacının ve ithalatın arttığı dönemde Oerlikon, kenetli tel teknolojisine yatırım yaptı. Bu alanda yeni ürünler geliştirerek çalışmalarını sürdüren firma,  kullanıcılara daha rahat kaynak yapma imkanları yaratma çabasında. Oerlikon Kaynak, son 5 yıldır kaynak ve kesme otomasyonu alanında Panasonic ve Hypertherm ile iş birliği yaparak ürünlerini çeşitlendirmeyi hedefliyor. Oerlikon Kaynak Elektrodları ve Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Değer Elöve, firmalarının gelişimi, ürünleri, hedef ve yatırımları hakkında dergimize şu açıklamalarda bulundu.  


Oerlikon Kaynak Elektrodları ve San. A.Ş.
Genel Müdürü Değer Elöve


Magmaweld’i  ulusal ve uluslararası ana  markamız olarak seçtik

“Oerlikon Kaynak Elektrodları ve Sanayi A.Ş., endüstrinin temel ihtiyacı olan kaynak elektrodu ve makinelerini uluslararası kalitede, yerli olarak üretip satmak üzere 1957 yılında kuruldu. ISO’nun Türkiye’nin en Büyük birinci ve ikinci 500 Şirketi araştırmalarına göre de sektörün en büyük şirketi durumunda. Oerlikon’un yüzde 76’sı Zaimoğlu Holding’e, yüzde 21’i ise Fransız Air Liquide şirketine ait Son 10 yılda, Zaimoğlu Holding, yarım asırlık kaynak sanayi tecrübesini, kendisine ait Magmaweld markası ile birleştirerek küresel pazarda da söz sahibi olmaya başladı.”
“Magma, tüm dünya dillerinde, yer küremizin merkezindeki muazzam ısıl enerjiye sahip eriyiğe verilen addır. Weld ise ‘Kaynak’ kelimesinin İngilizcesidir ve bugün İngilizce, tüm dünyada en yaygın kullanılan ortak dil halini alma yolundadır. Böylece kaynak arkı ile elde ettiğimiz yapay eriyik ile bu muhteşem doğal eriyik arasında kurduğumuz benzerlikten hareket ederek Magmaweld adını oluşturduk ve 21. yüzyıl için Magmaweld’i  ulusal ve uluslararası ana  markamız olarak seçtik. Faaliyet alanımız olarak sadece kaynak tüketim malzemeleri ile sınırlı kalmamak, buna paralel olarak kaynak ve kesme makineleri ile otomasyon alanında da pazar liderliğimizi pekiştirmek niyetindeyiz. Bu hedefimizi gerçekleştirmek üzere Holding bünyemizde yüzde 100 yerli sermaye ile Magma Mekatronik Sanayi A.Ş.’yi kurduk ve bu yıl faaliyete geçirdik. Manisa Organize Sanayi Bölgesinde 16.500 m² kapalı alanda 100 personeli ile faaliyet göstermekte olan şirketimiz, tranzistör (Inverter/Chopper), tristör (SCR) ve manyetik alan kontrol teknolojileri ile kaynak ve kesme makineleri, plazma, laser ve oksi-gaz yöntemleri ile CNC kesme sistemleri, Panasonic işbirliği ile robot otomasyon sistemleri üretiyor. Şirket stratejimiz temel olarak, global pazar ihtiyaçlarına yerli çözümlerle ekonomik ve uzun ömürlü sistemlerle cevap verebilen, enerji tasarrufuna katkıda bulunan, doğayı kirletmeyen teknolojiler yaratmak.”



Türkiye’nin ilk özlü tel üreticisiyiz
“Oerlikon ve Magma’nın ürün yelpazesi çok geniş; yüzlerce çeşit kaynak elektrodu, masif tel, özlü tel ve toz gibi kaynak tüketim malzemelerinin yanı sıra örtülü elektrod kaynak makineleri, MIG/MAG ve TIG kaynak makinelerini de seri olarak üretiyoruz ve son 5 yıldır da Kaynak ve Kesme Otomasyonu alanında Panasonic ve Hypertherm ile iş birliği yaparak, bu alanda da sanayicinin en güvenilir çözüm ortağı olmayı hedefliyoruz. Ürünlerimizin en az yüzde 90’ını Türkiye’de üretiyoruz, ithalata sıcak bakmıyoruz. Konumuzla ilgili olarak Türkiye’ye ithalatı yapılan hemen her ürünü üretmek üzere yoğun Ar-Ge faaliyetlerimizi devam ettiriyoruz.”
“Ar-Ge bölümümüz ve elastikiyeti çok yüksek olan üretim bölümümüz, her yıl yeni ürünler geliştirerek pazara sunmamızı sağlıyor. ‘Türkiye’nin ilk özlü üreticisiyiz’ ve bu konuda uzmanlığımız tartışılmaz. Bu teknolojimiz sayesinde her analizdeki çeliğe uygun reçeteyi gerçekleştirerek bir özlü tel yapabiliyoruz ve böylece sanayicimizin her ihtiyacına yerli bir cevabımız bulunuyor. Metalürji, çimento-tuğla, raylı taşımacılık, iş makineleri, madencilik gibi çok sayıda sektördeki aşınmalara dayanıklı birçok özlü telimiz mevcut ve bunlarla dolgusu yapılan, haddeler, roleler, tekerler, kepçeler, helezonlar gibi aşınan makine elemanları birçok ithal ürünle yapılan dolgulardan daha uzun süreler çalışarak, üreticiye para kazandırıyor. Özlü tel, kaynak endüstrisi için önemli bir teknoloji olmasına karşın Türkiye bu alana oldukça geç girdi. 1990’lı yılların başında kangal şeklinde özel üretilmiş boruların içini doldurmak suretiyle üretmeye başladığımız özlü teller, hermetik yapısıyla daha üstün bir teknoloji olsalar da kenetli özlü tellerle fiyat açısından rekabet edemedi ve her geçen sene aralarındaki fiyat farkı açılmaya devam etti. Gerçek şu ki, o dönemde Türkiye’de özlü tel kullanımı da ciddi bir şekilde artış gösteriyordu. 2001 krizinden sonra gemi inşa sektöründe yaşanan hızlı büyüme, hızlı ve kaliteli kaynağa duyulan ihtiyacı da beraberinde getirdi ve özlü tele talep muazzam arttı. Rakiplerimiz Uzak Doğu’dan özlü telleri ithal etmeyi tercih ederken, biz kenetli tel teknolojisine yatırım yapmaya ve teknolojisine hakim olduğumuz bir üretimi yapmaya karar verdik. Bu yıl, bu alanda çalışmaya başladığımız beşinci yıl ve hala çok yoğun bir şekilde yeni ürünler geliştirmek, kullanıcıya daha rahat kaynak yapma imkanları yaratmak için çalışıyoruz.”

Magmaweld  markasının bilinilirliğini arttırıyoruz
 “2009 yılında her sektör gibi bizim sektörümüz de küçüldü. 2010 yılına, geçen yıla oranla daha iyi başladık ama büyüme oldukça sınırlı kaldı. Önümüzdeki 1-2 yılı dalgalı ama ortalamayı yukarı doğru görüyorum. 2009 yılında ihracat rakamlarımızda bir düşüş olmadı. 2010 yılında da ihracatımız aynı seviyede devam ediyor. Son aylarda euro’nun dolar karşısında yaklaşık yüzde 20 değer yitirmesine bağlı olarak Avrupa’ya mal satmakta oldukça zorlanmaya başladık. Hammadde maliyetlerimizin dolara endeksli olması sebebiyle rekabet gücümüzü bir hayli yitirdik. Şu sıralar tek ümidimiz yerli firma üreticilerinin fiyatlarını Avrupa üreticilerinden biraz daha aşağıda tutabilmeleridir. Bu durum elbette kar marjlarının çok düşük olduğu ‘commodity’ mallar için geçerlidir. Katma değeri daha yüksek olan, daha teknolojik ürünlere yönelmek, markaya yatırım yapmak, sanıyorum tek çıkış yolumuz. Örneğin biz bir yandan Magmaweld markamızın bilinilirliğini artırırken, bir yandan da yüksek teknolojik makineler ve otomasyon sistemleri üretimine yatırım yapıyoruz.”

Kaynak  makinelerimiz ağır şartlarda uzun süre çalışmaya uygun
“Bizim ürettiğimiz makineler çok dayanıklı, Türkiye’nin hemen her yerinde her türlü ağır şartlarda uzun süre çalışmaya uygun makinelerdir. 30 yıllık makine üreticisiyiz ve kullanıcılarımızın bizden ne beklediğini iyi biliyoruz. Sürekli olarak kendimizi geliştiriyoruz. Makinelerimizle, ortam ısısı gölgede 40 °C iken, 24 saat hiç durmadan, nominal akımda kaynak yapılabilir. Ayrıca tersaneler gibi deniz kenarında aşırı rutubetin ve aşırı tuz yoğuşmasının yaşandığı ortamlarda makinelerimiz çok rahat çalışırlar ve uzun yıllar hizmet verirler. Kolay arızalanmazlar ve ithal makinelere göre bakım giderleri de son derece düşüktür. Kaynak, ağır bir iştir ve genelde de zor şartlarda yapılır. Şantiyelerin günlük giderlerinin yüksek olması, kaynak işinin en hızlı biçimde yapılmasını gerektirir; yani makinelerden hiç durmadan çalışması beklenir.  Dolayısıyla makinenin, günlük ark süresinin uzunluğu ile elde edilecek tasarruf, başka kriterle kıyaslanamayacak kadar önemlidir. Enerji ve benzer tasarruflar normalde kaynak maliyetlerinin içinde ihmal edilebilir boyuttadır. Ama 1 saatlik bir duruşun şantiyelere maliyeti muazzamdır. Burada önemli olan, işe en uygun, yani kaynakçının en rahat ve hızlı çalışabileceği ve ekonomik servis verilebilen teknolojiye sahip makinenin kullanılmasıdır. Bizim işimiz de, en uygun teknolojileri kullanarak istenilen bu nitelikleri karşılayacak makineleri, en yüksek kalitede ve en ekonomik olarak üretmek. Kaynak yapılacak metal levhalar veya profiller, tasarıma uygun olarak genellikle termal bir kesim işlemine tabii tutulurlar. Kesim işleri ne kadar hassas olursa, kaynak işlemi de o denli hızlı ve kusursuz olur. Bu ihtiyaca da en iyi çözümü sunabilmek üzere hem hassas, hem de hassasiyeti uzun yıllar bozulmayan, toplam kesme maliyetleri en düşük CNC kontrollü X-Y kesme tablalarını da üretiyoruz. Burada da, yine işe en uygun teknolojinin seçimi, verimlilik, yani birim kesme maliyetleri çok önemli. Kesim işlemi giyotin, testere, punch, oksijen, plasma, laser gibi muhtelif teknolojiler kullanarak yapılabiliyor.”

Kaynak eğitim çalışmalarını sürekli destekliyoruz
“Eğitim, Oerlikon adı ile adeta özdeşleşmiştir. 1965 yılından beri her yıl yüzlerce kaynakçı yetiştiriyor, yani birçok insanımızı meslek sahibi yapıyoruz. Son on yıldır, eğitimlerimizin sayısını arttırarak hem İstanbul’da, hem de Manisa’da kurslar açıyoruz. Bunun dışında hem işe özel kurslar, hem de ihtisas eğitimleri veriyoruz. Yüksek seviyeli eğitimler olarak da hem üniversitelerin kaynak uzmanlık ve mühendislik programlarına, hem de teknik lise ve yüksek okullara eğitmen, atölye ve laboratuvar destekleri veriyoruz.”
“Gerek Oerlikon’da gerekse de Magma Mekatronik’de AR-GE bir zorunluluktur. Uluslararası pazarda mücadele etmek için yaratıcılığı en temel unsur olarak görüyoruz. Dolayısı ile en önemli yatırımlarımız, yeni geliştirmekte olduğumuz ürünlerimiz ve bunların paralelinde üretim teknolojilerimizdir. Amacımız sektörümüzün ihtiyaç duyduğu ve duyacağı tüm kaynak tüketim malzemelerini, kaynak ve kesme makineleri ile  otomasyon sistemlerini üretmek. Diğer yandan da kendi adımıza tescilli, uluslararası markamız olan Magmaweld markasını hem iç pazarda, hem de dış pazarda geliştirmek ve tanınır hale getirmek yine en önemli yatırım projelerimiz.”

Türk gemi sanayiinde tekrar bir ivmelenme bekliyoruz
“2008 yılına kadar 6 yıl boyunca hızlı bir büyüme gösteren gemi inşa sektörü, ihtiyacın çok üzerinde bir kapasiteyle günümüzde çalışıyor. Ne var ki bu süre zarfında hem tersaneler,  hem bu sektördeki iş gücü, hem de Türkiye’nin bu alandaki uluslararası bilinilirliği muazzam gelişti. Bu durum, gelecekte Türk gemi sanayisini olumlu olarak etkileyecek. Biz, önümüzdeki yıldan itibaren bu alanda tekrar bir ivmelenme bekliyoruz.”

 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

GİSBİR Başkanı Murat Kıran: 'Hedeflerimiz Doğrultusunda Emin Adımlarla Yürüyoruz'

Türkiye'nin en eski sivil toplum örgütlerinden olan GİSBİR'in Başkanı Murat Kıran, 2019 yılını ve 2020 beklentilerini Tersane dergimizin okurl...
26 Şubat 2020

ALDAĞ A.Ş. İcra Kurulu Üyesi Cengiz Hepergil

"Her Alanda Olduğu Gibi Marin Tip Sistemlerde de Başa Oynuyoruz"...
26 Haziran 2019

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Doğalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2024 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.