26 Haziran 2019 | DOSYA 60. Sayı (Haziran 2019) | 2.249 kez okundu |
Exposhipping Expomaritt İstanbul 15. Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı kapsamında UBM’in global denizcilik markası Seatrade işbirliği ile 3-4 Nisan 2019 tarihleri arasında Viaport Marina Tuzla’da Global Maritime Summit etkinliği düzenlendi.
Fuar katılımcı ve ziyaretçilerinin yoğun ilgi gösterdiği Zirve, IMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran’ın moderatörlüğünde yapılan ‘Türkiye: Büyüyen Deniz Gücü’ başlıklı panel ile sona erdi. Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği YK Başkan Danışmanı Harun Şişmanyazıcı, WISTA Türkiye Başkanı Av. Nazlı Selek, Türk Loydu Vakfı Başkanı Cem Melikoğlu ve Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan panelde konuşmacı olarak yer aldı.
Sözlerine, IMEAK Deniz Ticaret Odası adına UBM tarafından iki yılda bir İstanbul’da düzenlenen Exposhipping Expomaritt İstanbul Fuarı’nın çok başarılı geçtiğini belirterek başlayan Tamer Kıran, “Fuarla ilgili çok mutlu ve keyifliyiz. Açıldığı günden itibaren yüksek katılım ve ziyaret gerçekleşti. Bu özlediğimiz bir tablo” dedi.
‘Türkiye: Büyüyen Deniz Gücü’ başlıklı panelin moderatörlüğünü gerçekleştiren IMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran, “ OECD ortalamasına göre denizci ülkelerde GSYH ortalama yüzde 2,5 civarında. Türk denizcilik sektörünün milli gelire katkısının 20-22 milyar dolar olduğunu söyleyebilirim.” dedi. Kıran, denizcilikte teknolojik gelişmelerin önemine dikkat çekti ve yapay zeka konusuna değinerek insanın kendi yerine geçecek birini icat edip etmediğine dair tartışmaların başladığını söyledi.
Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği YK Başkan Danışmanı Harun Şişmanyazıcı: “Türkiye gemi inşa alanında marka olma yolunda ilerliyor“
Panelde ilk sözü alan Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği YK Başkan Danışmanı Harun Şişmanyazıcı, Türkiye’de denizcilik sektörünün sadece taşımacılık olarak görülmemesi gerektiğini söyledi ve gemi inşa sanayinin geldiği noktaya dikkat çekti. Şişmanyazıcı, “Türkiye gemi inşa alanında marka olma yolunda ilerliyor. Rakiplerimize göre daha katma değeri yüksek gemiler üretiyoruz.” dedi. Küreselleşme var ise firmaların rekabetinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Şişmanyazıcı, “Rekabetin yoğun olduğu dünyada bizim denizcilik kümelenmeleri oluşturmamız lazım. Denizcilik eskiden olduğu gibi az kaynakla yapılamıyor, bilgi ve iyi para istiyor. Ayrıca, çevre regülasyonları ile teknik kurallar ve emek olarak daha kalifiye elemana ihtiyacımız var.” dedi. Şişmanyazıcı, gemilerin Türk bayraklı mı yoksa Türk sahipli mi olması gerektiği konusundaki görüşlerini şöyle ifade etti: “Şu anda Türk filosunun yüzde 76’sı yabancı bayrak altında çalışıyor. Bu dünyada da böyle. Ben buna takılmıyorum. Evet prestij açısından önemli,ama asıl önemli olan gelirin Türkiye’ye gelip gelmediğidir. Benim için önemli olan para.”.
WISTA Türkiye Başkanı Av. Nazlı Selek: “Kadın kaptan ve zabitlerimize staj yapacak gemi bulamıyoruz”
Denizci kadınları birleştiren uluslararası bir platform olan WISTA’nın Türkiye Başkanı Av. Nazlı Selek, Türkiye’de denizcilik sektöründe kadınların dünyaya göre çok iyi durumda olduğunu söyledi. Kadınların, karadaki işlerde istihdam edilmesinde fırsat eşitliği olduğunu belirten WISTA Türkiye Başkanı Av. Nazlı Selek, “Sorunlar denizde başlıyor. Denizcilik üniversitelerimizden çok sayıda ve kıymetli kadın kaptan ve zabit mezun oluyor. Öğrencilerimizi okula başladıkları günden itibaren yakından takip ediyoruz, onlara burs sağlıyoruz. Ama mezun olduklarında staj yapacakları gemi bulamıyoruz. Gemide kadın kavramı Türkiye’de fikir olarak henüz oturmadı.” dedi.
Türk Loydu Vakfı Başkanı Cem Melikoğlu: “Denizcilikte dijitalleşmede devrimin eşiğindeyiz”
Exposhipping Expomaritt İstanbul kapsamında düzenlenen Global Maritime Summit etkinliğinde ‘Türkiye, denizcilikte dijitalleşmede geç mi kalıyor’ sorusuna açıklık getiren Türk Loydu Vakfı Başkanı Cem Melikoğlu, “Geç kalmadık, aslında tam ortasındayız. Denizcilikte dijitalleşmede devrimin eşiğindeyiz. Otonom, dijital, yapay zeka ile çalışan gemileri konuşuyoruz. Türkiye bu dönüşümde mutlaka rol almalı ve oyun kurucu olmalı” dedi. Melikoğlu dijitalleşme sürecinde yaşanacak sorunlara da dikkat çekti ve “ Otonom bir gemi bir yerden bir yere gittiğinde hacklendiğini ve bir kaza olduğunu düşünün, hukuksal olarak suçlu kim olacak? Bunlar cevaplanması gereken sorular” dedi.
Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan “Milli Geliri ölçümlemede denizciliğin katkılarında eksikler var”
“Türkiye denizciliği ekonomide ne kadar yer alıyor, tahminlerle konuşuyoruz” diyen Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, IMEAK Deniz Ticaret Odası adına bu konuda bir çalışma yürüttüklerini belirtti ve “TÜİK’in elinde birazcık deniz taşımacılığı ile ilgili bilgi bulabilirsiniz. Gemi inşaatı ile ilgili özellikle son birkaç yıl içinde GİSBİR’in katkılarıyla ölçülebilen bir gemi ihracatımız var. Onun dışında denizcilik ekonominin neresinde somut olarak yok. Tespite geçmeliyiz ki çözümü oralarda adım adım arayabilelim. Türk denizciliğinin 800 milyar dolar milli gelirdeki payı 10 milyar doların altında gibi, ama aslında dolaylı olarak 50 milyar dolar kadar vardır. Sadece OECD’nin dünya için yaptığı küresel ekonomi tahminlerine göre oranlama yaptığınızda bile en az 20-22 milyar dolar çıkmaktadır. İhracata yönelik gemilerin katkısını konuşuyoruz, ama askeri gemilerin ekonomiye katkısı nedir doğru düzgün konuşamıyoruz. Milli Geliri ölçümlemede denizciliğin katkılarında eksikler olabiliyor, bunları düzeltmemiz gerekiyor.” dedi.
Denizcilik Sektörü, Düşük Sülfürlü Yakıt İçin Geçiş Dönemi İstiyor
Exposhipping Expomaritt İstanbul 15. Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı kapsamında Seatrade tarafından düzenlenen Global Maritime Summit etkinliğine, 2020 yılında yakıtların kükürt içeriğinin yüzde 0,5 ile sınırlandırılması uygulamasının yürürlüğe girecek olması damgasını vurdu.
BIMCO’nun (Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi) Gelecek Dönem Başkanı Şadan Kaptanoğlu moderatörlüğünde yapılan panelde, geçiş sürecinin zorluğu ve maliyetlerin halen belli olmamasına dair endişeler dile getirilirken, “ Eğer şimdi hareket etmez isek, yarın çok geç olabilir.” mesajı verildi.
Exposhipping Expomaritt İstanbul, 15. Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı, 3-4 Nisan tarihlerinde Viaport Marina Tuzla’da denizcilik sektörünün kilit konularına odaklanan ‘Global Maritime Summit’ etkinliğine ev sahipliği yapıyor. UBM’in global markası Seatrade öncülüğünde düzenlenen Zirve’de dünya denizciliğinin de en büyük ve en etkili şirketlerinin üçte ikisini temsil eden BIMCO’nun (Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi) Gelecek Dönem Başkanı Şadan Kaptanoğlu moderatörlüğünde, ‘Gemi sahipleri ve operatörleri sektördeki hızla değişen çevreye ve zor piyasa koşullarına nasıl uyum sağlar?’ başlıklı panel gerçekleştirildi.
Uluslararası Deniz Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı Simon Bennet, Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Ergenç, Marlow Navigation Türkiye Direktörü Diederik Legger ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır panelde konuşmacı olarak yer aldı. Etkinlikte, 2017 yılında yürürlüğe giren Balast Suyu Yönetimi Sözleşmesi ve 2020 yılında yakıtların kükürt içeriğinin yüzde 0,5 ile sınırlandırılması uygulamasının yürürlüğe girmesinin getireceği mali sıkıntılar ve uyum süreçlerinin zorluğu ele alındı.
Şadan Kaptanoğlu: “Gemi sahipleri bütün faturaları öder“
Denizcilik sektörünü bilmeyenlerin, sektörün çevreci olmadığını düşündüğünü belirten Moderatör Şadan Kaptanoğlu, bunun doğru olmadığını, gemi inşa sanayinin en çok regülasyona tabi sektör olduğunu belirtti. 2020 yılında yürürlüğe girecek yakıtlardaki sülfür miktarının sınırlandırılması sürecinin kolay olmayacağını ifade eden Kaptanoğlu, mesleğe başlarken babasının verdiği ‘Gemi sahipleri bütün faturaları öder. Bunu baştan kabul etmelisin’ öğüdüne atıfta bulundu ve “Elimizden gelenin en iyisini ve ev ödevlerimizi yapmamız gerekiyor” dedi.
Salih Zeki Çakır: “Yatırımlarınızı koruyun, stabil kalın”
İlk sözü alan İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, “ 2020 yılında başlayacak sülfür sınırlaması var, Balast Anlaşması geliyor, ticaret savaşları, Brexit, ticaret şablonlarındaki değişimler ve enerji rönesansı gibi pek çok konu var. Geçmişte hiçbir zaman böyle ard arda baskılarla karşılaşmamıştık” dedi. Çakır, sektör için tavsiyelerini şöyle özetledi: “Yatırımlarınızı koruyun, stabil kalın. Sağlam ticari ilişkiler geliştirin ve risklerden kaçının. İşbirliği yaparak güçlerinizi birleştirin” .
Cihan Ergenç: “Geçiş dönemi istiyoruz”
Sülfür sınırlaması konusunun sektörde çok büyük soru işareti yarattığını söyleyen Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Ergenç, “Dünyayı korumak için gerekeni yapmak zorundayız. Eğer dünya 0,5’lik düşük sülfürlü İFO yakıt kullanırsa, biz de bu kararları uygulamak zorundayız. Pazarda fiyat ne olursa olsun, üzerimize düşeni yapmak istiyoruz, ama bunun için geçiş dönemi istiyoruz.” dedi. Ergenç, balast suyu uygulaması ile ilgili eğitim çalışmalarının önemine vurgu yaptı ve uzmanların bile bu alanda zorlandığını belirtti.
Uluslararası Deniz Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı Simon Bennet: “Gemi sahipleri elimizdeki durumla başa çıkmaya çalışıyorlar.”
Panelde konuşmasına gemi sahibi değil bürokrat olduğunu belirterek başlayan Uluslararası Deniz Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı Simon Bennet, “Benim gözlemim şu, gemi sahipleri elimizdeki durumla başa çıkmaya çalışıyorlar. 2008 yılına geri dönülemeyeceğinin ve yeni normalin bu olduğunun farkındalar. 2020 yılındaki sülfür sınırlaması ve balast suyu konuları çok önemli ama, hala fiyatlar ne olacak bilmiyoruz. IMO, sektörün emisyonunu yüzde 50 azaltmak gibi iddialı bir hedef belirledi. ” dedi. Balast suyu konusundaki endişeleri ele alan Marlow Navigation Türkiye Direktörü Diederik Leggeise, yöneticilerin bütçe hazırlaması gerektiğini söyledi ve uzun dönemde müşterilerini desteklemeleri gerektiğini belirtti.
R E K L A M