|
Elektrikli Gemilerde Uzmanlaşan ELKON Yurtdışında Büyüyor
"Çevre Dostu-Yeşil" olarak tabir edilen elektrikli gemilerin hareket gücü, gemi karada iken şarj edilen bataryalardan elde edilir. Dünyada bu teknolojiyi geliştiren ve uygulayan 10-15 çok uluslu elektrik firması bulunuyor. Ülkemizde bu teknolojiyi hem Türk hem de yabancı tersanelerde inşa edilen gemilerde uygulayan ilk ve en tecrübeli firma olan ELKON firması yetkilileri dergimizin sorularını yanıtladı.
Elkon ne zaman kuruldu, iş potansiyeli konusunda detaylı bilgi verebilir misiniz?
Elektrikle çalışan gemi nedir? Dünyada bunu kimler yapabiliyor ve bir Türk firmasının elektrikli gemi yapabiliyor olması ne demek? Elektrik ya da batarya-elektrikle hareket eden gemi ise, içten yanmalı makine gücü kullanmadığından sülfür ve nitrojen oksit atığı ile karbon dioksit emisyonu sıfır olduğu için tamamen çevreci, "Çevre Dostu-Yeşil" olarak tabir edilen gemilerdir. Bu türlü gemilerde hareket gücü, gemi karada iken şarj edilen bataryalardan elde edilir. Bir anlamda bu gemileri karadaki Tesla vb. elektrikli otomobillere benzetebiliriz. Dünyada bu teknolojiyi yapan 10-15 firma bulunmaktadır. Öncelikle çok uluslu elektrik firmalarını sayabiliriz. Elkon da ülkemizde bu teknolojiyi hem Türk hem de yabancı tersanelerde inşa edilen gemilerde uygulayan ilk ve en tecrübeli firmadır.
Hangi ülkelerden talep alıyorsunuz? En son Norveç'te bir ofis açtığınızı biliyoruz. Bir büyüme planı çerçevesinde mi atıldı bu adım? Orta vade hedefleriniz nedir? Norveç’ten Türk ve yabancı tersanelere gelen talepler çerçevesinde, Norveç Satış ve Satış sonrası servis firmamız olan elkon Norge firmasını Ocak ayında Norveçli ortaklarımızla hayata geçirdik. Çözüm ortaklarımız ile Norveç’in güney batı kıyısındaki Kristiansand’dan kuzey batısındaki Trondheim şehrine kadar olan bölgede 24 saat içinde garanti hizmeti verme olanağına kavuştuk. Dijital teknoloji kullanıldığı ve çoğu zaman da gemi adamlarının bu sistemlere alışmaları zaman aldığı için 24 saatten kısa bir sürede garanti servisine gitmek önem kazanmaktadır. Özellikle feribotlarda kullanılan bataryalı elektrik sevk sistemleri için bu servis son derece önemlidir. Çünkü fiyortlarla kaplı o bölgenin ana taşıma hizmetini yapan bir feribotun nedeni ne olursa olsun servis dışı kalması, hem feribot işletmecisini hem de yerel halkı güç durumda bırakmaktadır. Orta vadeli hedefimiz (2021-2022) 50 milyon + Euro cirosu olan bir şirket haline gelmektir. Cironun yanı sıra Avrupa’nın belli başlı gemi inşa ülkelerinde satış ve servis ağı kurmak, Türkiye’nin önemli gemi inşa projelerini yapan bir pozisyona gelmek istiyoruz. Gelirlerinin % 60-70’i dış satımdan gelen çevik bir denizcilik elektrik mühendislik ve uygulama firması olacağız.
Şimdiye kadar ne tür gemiler hazırladınız biraz onlardan ve işlevlerinden de bahsedebilir misiniz?
Öncelikle özel sektör tersanelerinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı emrine inşa edilen gemilerden başlarsak,
Ayrıca yabancı Donanmalara inşa edilen;
Diğer projeler arasında
Şu an ne tür projeler üzerinde çalışıyorsunuz, başka elektrikli gemi çalışmanız var mı? Özellikle Norveçli feribot operatörleri için Türk ve yabancı tersanelerde elektrik sevk sistemli feribot projelerinin çalışması hızla sürmektedir.
İlk elektrikli geminizin hikayesini anlatabilir misiniz? Dünyada ilk elektrikli gemi ne zaman yapıldı? Elkon tarafından ülkemizde inşa edilen ilk hybrid –elektrik (Bataryalar + içten yanmalı makinelerin kullanıldığı) elektrikle yürüyen gemi ise TURKON grubuna ait SEDEF tersanesinde Kanadalı bir feribot operatörü için inşa edilen SWIFT ve RELIANT adlı gemilerdir.
Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin denizcilikte geri kaldığı söylenir hep. Buna katılıyor musunuz? Bu alanda son gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Avrupa'da gerçekleştirdiğiniz veya gerçekleştirmek üzere olduğunuz işbirliklerine dair bilgi verebilir misiniz? Başka ofis açmayı planlıyor musunuz?
Bir Türk firması olarak globalde karşılaştığınız sorunlar nelerdir?
Elektrikli gemi ne işe yarar? Neden önemlidir? Kuzey Avrupa ülkelerinden örnek vererek açıklamanız mümkün mü? Ancak diğer taraftan fosil yakıtlardan kaynaklı pahalı enerji maliyetleri de elektrikli sevk sistemleri ile ortadan kalkacaktır. Sonuç olarak dünyadaki ticaretin daha ekonomik yürütülmesi ve çevre kirliliğinin önüne geçilebilmesi için elektrikli gemilere yönelmek kaçınılmazdır. Bugün Tesla’nın en büyük pazarı ABD değil, Norveç ve İskandinav ülkeleridir. Karada olan elektrikli çalışmalar denizlerde daha hızlı ilerlemektedir. Denizlerde müthiş bir elektrifikasyon başlamıştır. Yeni yapılan gemilerde elektrikli sistemler aranmakta; eski gemilerin büyük dizel motorları değiştirilmektedir. Önümüzdeki dönemde gemiler için üretilen aküler / bataryalar çok revaçta olacaktır. Denizlerdeki büyük bir dönüşüm başlamıştır. Hatta Kuzey ülkelerinden yakın zamanda eski teknoloji ile hareket eden gemilere yasaklama gelebileceğini tahmin ediyoruz. Küresel iklim değişimleri üzerine en ciddi çalışmalar yapan Kuzey Avrupa Ülkeleri elektrikli gemiler konusunda da ciddi önderlik yapmaktadırlar. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz. E-Dergiden okumak için lütfen tıklayınız... İlginizi çekebilir... TEZCANLAR Global Elektrik2007 yılında Hüseyin Tezcan tarafından kurulan Tezcanlar Global Elektrik, 25 yıllık AEGETİ, ALSTOM, AREVA, SCHNEIDER ve 15 yıllık Tezcanlar Global Ele... Proje Kargo Direktörü Mehmet Erman Atik: "BATI Innovative Logistics Bölgenin Önde Gelen Yerel ve Güçlü Lojistik Hizmet Sağlayıcılarından Biridir"Advertorial / Söyleşi... EAE AydınlatmaElektromekanik endüstride ülkenin önde gelen imalatçıları arasında yer alan EAE Grubu'na mensup olan EAE Aydınlatma A.Ş. 1983'de kurulmuştur.... |
|||
©2024 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.